3e jaar
Ga jij binnenkort naar het 3e jaar maar twijfel je nog over je studiekeuze?
Hieronder vind je wat de richtingen inhouden, voor wie ze geschikt zijn en welke richtingen je er later mee uit kan.
Scroll doorheen de opleidingen of klik hieronder meteen op de opleiding die jou interesseert.
Latijn
- over deze opleiding
- voor wie is deze opleiding?
- wat na deze opleiding?
We verdiepen ons verder in de leef- en denkwereld van de Romeinen. Latijn verruimt niet alleen je cultuurkennis, maar vormt ook een stevige basis voor het leren van andere talen. Door tijdens de lessen Latijn op een andere, sterk gestructureerde manier om te gaan met taal, is deze richting een enorme verrijking voor het taalgevoel in het algemeen. Je leert ook heel wat studievaardigheden en op een inzichtelijke manier leerstof verwerken.
In het 3e jaar komen vooral eenvoudige teksten aan bod die aansluiten bij de leeftijd van de leerlingen.
Om aan deze studierichting te beginnen heb je al best een basiskennis Latijn. Deze richting is dus ideaal voor leerlingen die in de eerste graad ook Latijn gevolgd hebben.
Volgde je geen Latijn? Vraag dan aan de leerkrachten wat je kan doen om je individueel zo goed mogelijk voor te bereiden.
Na deze richting kan je in de 3e graad instappen in alle richtingen met de pool Latijn (Latijn-Wiskunde, Latijn-Wetenschappen, Latijn-Moderne Talen), de wetenschappelijke richtingen zonder de pool Latijn, zoals Wiskunde-Wetenschappen of Moderne Talen-Wetenschappen of richtingen zoals Humane Wetenschappen en richtingen met een economische pool.
Natuurwetenschappen
- over deze opleiding
- voor wie is deze opleiding?
- wat na deze opleiding?
Tijdens de lessen Wetenschappen zoek je op proefondervindelijke wijze naar antwoorden op problemen die zich dagelijks stellen. Hoe en waarom ontstaat een regenboog (fysica), hoe kunnen we emulsies als vinaigrette en zonnebrandolie langer in stand houden (chemie), waarom bestaan er geen ‘witte merels’ (biologie), ...?
De afdeling Wetenschappen beschikt over het dubbel aantal lestijden van de wetenschappelijke vakken. Je gaat dus dieper in op wetenschappelijke thema’s die in de andere ASO richtingen minder uitgebreid aan bod komen.
Is jouw lievelingsvraag 'Waarom?' Wil jij weten hoe natuurverschijnselen werken en inzicht krijgen in ons bestaan als mens en de wereld om ons heen? Hou je bovendien van wiskunde en ben je sterk in abstract denken? Dan is deze studierichting iets voor jou!
In deze richting ontwikkel je voldoende basiskennis om in de 3e graad in te stappen in een richting met een sterke wetenschappelijke basis zoals Wiskunde-Wetenschappen of Moderne Talen-Wetenschappen.
Economische wetenschappen
- over deze opleiding
- voor wie is deze opleiding?
- wat na deze opleiding?
Het vak Economie bestaat uit twee componenten: handelseconomie en boekhouden.
Handelseconomie neemt het economische mechanisme met zijn markten, instellingen, begrippen en relaties onder de loep. Boekhouden richt zich in de eerste plaats tot de grondbegrippen van het dubbel boekhouden, de studie van de balans- en resultatenrekeningen en de verwerking van de eindejaarsverrichtingen.
Ben jij graag met cijfers bezig? Vind je de beurs fascinerend of zou je graag ooit een eigen bedrijf starten? Dan schuilt er misschien wel een econoom of ondernemer in jou.
Voor deze richting heb je geen specifieke voorkennis nodig.
Humane Wetenschappen
- over deze opleiding
- voor wie is deze opleiding?
- wat na deze opleiding?
Deze studierichting focust zich op de mens en de maatschappij. De vakken die centraal staan in deze richting zijn: Psychologie & Sociologie, Filosofie en Kunstbeschouwing. Ze laten je kennismaken met de wetenschappelijke studie van het menselijk gedrag, de sociale werkelijkheid en cultuur in de ruimste zin van het woord. Je leert kritisch nadenken over de persoon als individu en als lid van verschillende maatschappelijke groepen.
Heb jij een ruime interesse voor mens, cultuur en maatschappij? Zet jij soms je kritische bril op om menselijk gedrag te verklaren of om na te denken over de maatschappij? Heb jij een onderzoekende en nieuwsgierige geest? Dan is Humane Wetenschappen zeker iets voor jou!
Als je kiest voor Humane Wetenschappen in de 2de graad is het gebruikelijk om ook in de 3de graad in de richting Humane Wetenschappen door te stromen. Ben je meer op zoek naar een praktische invulling van deze leerstof, dan kan je ook terecht in de richtingen Gezondheidszorg en Opvoeding en Begeleiding. Deze richting biedt een grondige voorbereiding op hogere studies op bachelor- of masterniveau. Deze studies zullen vaak een sociale of culturele inslag hebben.
Moderne Talen
- over deze opleiding
- voor wie is deze opleiding
- wat na deze richting?
Deze richting biedt je de ideale springplank om je talenknobbel te laten groeien. Tijdens de extra uren Nederlands, Frans en Engels verdiep je je in de literatuur en de taalregels. Daarnaast zet je je eerste stappen in het Duits en het Spaans.
Ben je geïnteresseerd in andere talen en culturen? Laat je je al eens meeslepen in een goed verhaal of sta je al eens stil bij hoe taal werkt? Zoek dan niet verder want Moderne Talen is jouw ideale richting.
In de derde graad kan je je passie voor talen combineren met een interesse in Wetenschappen, Latijn of Economie.
Technologische Wetenschappen
- over deze opleiding
- voor wie is deze opleiding?
- wat na deze opleiding?
De richting Technologische Wetenschappen bereidt je voor op een STEM-richting in het hoger onderwijs. Deze richting biedt een goede wiskundige en wetenschappelijke basis met een extra focus op Fysica (elektriciteit en mechanica).
Heb je een passie voor wiskunde en wetenschappen? Ben je op zoek naar een wat meer praktische STEM-richting? Technologische Wetenschappen biedt jou de basis om in de mechanica, elektriciteit of informatica door te stromen.
Maatschappij & Welzijn
- over deze opleiding
- voor wie is deze opleiding?
- wat na deze opleiding?
Deze richting biedt je een brede vorming aan op sociaal, wetenschappelijk en technisch vlak. Het uitgangspunten voor elk vak zijn steeds de mens en zijn omgeving. Je bestudeert de wetenschappen niet zuiver abstract en theoretisch, maar leert ook de concrete toepassingen. Je leert sociale activiteiten organiseren aangepast aan verschillende doelgroepen en contexten.
De richting Maatschappij & Welzijn (vroeger: Sociale en Technische Wetenschappen) bereidt je voor op een professionele bacheloropleiding zoals onderwijzer, kleuterleider, milieuzorg, vroedkunde, toegepaste psychologie, voedings- en dieetkunde, …
Ben je geïnteresseerd in de mens en haar omgeving? En wil je leren hoe je best met verschillende mensen omgaat? Dan is Maatschappij & Welzijn iets voor jou!
Bedrijf & Organisatie
- over deze opleiding
- voor wie is deze opleiding?
- wat na deze opleiding?
Dit is een studierichting die je opleidt voor een commerciële of een administratieve loopbaan in het bedrijfsleven, de overheidsadministratie of de dienstensector. Deze polyvalente studierichting biedt een veelzijdige vorming in moderne talen (Frans, Engels) en toegepaste informatica.
In bedrijfseconomie bestudeer je de activiteiten van een kleine handelsonderneming zoals de handelsverrichtingen en de boekhoudkundige aspecten die ermee gepaard gaan. Je leert een aantal financiële verrichtingen boeken samen met de documenten die ermee verband houden. Er is aandacht voor de btw-verplichtingen en de btw-aangifte. Daarnaast leer je ook de technieken van de dubbele boekhouding. Je verwerft inzicht in de opbouw van het rekeningstelsel en de werking van de verschillende types rekeningen. Tekstverwerking, gegevensbeheer, rekenblad, presentatie, internet en e-mail komen aan bod.
Is de computer jouw beste vriend en droom je van een kantoorjob? Vond je talen leuk en heb je iets met cijfers? Hou je van administratieve taken en voer je ze punctueel uit? Dan is deze richting echt iets voor jou!
Benieuwd naar onze studierichtingen in de 3de graad?